Citrus sinensis
Citrus aurantium bizzaria
Florentsia
Citrus aurantium fasciata
Citrus limone lunario

Eukalyptus

En duft af Australien

Eukalyptustræer dufter overvældende og er meget smukke. Nogle af arterne kan overleve på friland i Danmark.

Der findes mere end 700 forskellige arter af eukalyptus.
I det sydøstlige Australien dækker de bjergryggene fuldstændig og giver både landskab og luften en karakteristisk, blålig farve.
Og det er også arterne herfra og fra Tasmanien, som er mest interessant set med danske briller, for nogle af dem er ret frosthårdføre og kan vokse på friland herhjemme.
I en have kan et eukalyptustræ efter to-tre forholdsvis milde vintre nå en højde på 3-4 meter.
I kolde vintre vil eukalyptus dog ofte fryse noget tilbage og skal så starte nedefra igen.

Alternativt kan eukalyptustræer holdes som potte- eller baljeplanter, som stilles udenfor om sommeren og overvintres køligt og lyst om vinteren.


Sådan plejer du eukalyptustræer

Her er de basale regler, som giver sunde eukalyptustræer:
-Pottede træer må aldrig tørre helt ud, men kan godt stå forholdsvis tørt om vinteren.

-Gød med almindelig potteplantegødning i de lyse årstider. Eukalyptustræer er ret grådige. Planter på friland skal normalt ikke gødes.

-Pottede planter stilles udenfor om sommeren, så de får masser af sol.

-Om vinteren kan pottede planter stilles køligt, men frostfrit. Kan også plantes ud i jorden (med potte) i et koldt drivhus.

-Høje træer på friland kan blive trykket af tung sne og voldsom vind og regn. Beskær træerne, så ikke blive for ranglede.


Hvad er et eukalyptustræ?

Eukalyptustræer vokser kun i Australien og på tilgrænsende øer. De er nærmest planternes svar på kænguruen.
Blade eller grene dufter, når de knækkes.

Der findes over 700 arter. Mange af dem vokser i det nordlige, tropiske bælt, men længere syd over på kontinentet og på Tasmanien finder man eukalyptusarter helt oppe i vintersneen – blandt andet ved Australiens skisportssteder.

En besynderlighed ved eukalyptus er bladene, som ved næsten alle arter findes i to former: en ungdomsform (typisk runde, små blade) og en voksenform (typisk lange og nedadhængende, pileformede blade). Et træ kan have begge former, men blomstring og frøsætning sker kun på grene med voksne blade. Bladformen kan dog variere meget mellem de forskellige arter. Det er jo det, som gør det spændende at have forskellige eukalyptusarter. Men et har de til fælles: De er stedsegrønne.

Hvor stammer eukalyptus fra?
Allerede kort tid, efter Australien og Ny Guinea gled væk fra det asiatiske kontinent, opstod eukalyptus. Australien er ofte plaget af skovbrande, og det er formentlig årsagen til slægtens succes på det nye kontinent. Eukalyptus genetablerer sig nemt og hurtigt efter en brand, og nogle eukalyptusfrø spirer bedst i afbrændte landskaber. I øvrigt kan oliedampe fra erkalyptusskove skabe en særdeles brandfarlig atmosfære, hvor en enkelt gnist kan få hele skove til at gå op i flammer på kort tid (frygt ikke, at det vil ske i din have).
Gode eukalyptusarter
Disse arter kan prøves på friland herhjemme:
-E. dalrympleana (hvid bjergeukalyptus): En hurtigvoksende, ret kraftig eukalyptus med fin frosttolerance.

-E. debeuzevillei (jounama sneeukalyptus): En af de mest hårdføre eukalyptusarter med ret kraftige blade.

-E. gunnii (gunnieukalyptus): Den art man hyppigst ser herhjemme. Ret frosthårdfør. Støvetgrønne blade.

-E. niphophila (sneeukalyptus): Måske den mest hårdføre. Vokser i snerige bjerge. Har smukke og ret kraftige, næsten lilla blade.

-E. parvifolia (småbladet eukalyptus): Kaldes også E. parvula. Småbladet art, som er særlig elegant – og forholdsvis frosthårdfør.

-E. pauciflora (småblomstret eukalyptus): En elegante eukalyptus med god frosttolerance.Palmer
Citrus
Oliventræer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig her:

* indicates required